Перейти до вмісту

Панькевич Іван: Час мовчати і час промовляти

Панькевич

Панькевич Іван Артемович. Час мовчати і час промовляти. Збірка закарпатсько-українських народних приповідок Івана Югасевича з р. 1809 /Передмова акад. Миколи Мушинки; редакція та примітки Наталії та Івана Ребриків. – Ужгород: Ґражда, 2015. – 68 с.

Ціна: 40 грн.

ISBN 978-966-176-127-7

У рамках Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 200-літтю з дня смерті та 273-літтю з дня народження визначного українського дякоучителя, переписувача книг, іконописця, фольклориста, поета та громадського діяча Івана Югасевича-Склярського, що відбулася 18 грудня 2014 року в Закарпатському художньому інституті в Ужгороді, проф. Микола Мушинка виступив з доповіддю про маловідому збірку 374 народних прислів’їв, записаних І. Югасевичем на Пряшівщині та Закарпатті наприкінці XVIII й на початку ХІХ ст., віднайдену й описану Іваном Панькевичем, а також продемонстрував рідкісне видання цієї праці з 1947 року.

Така інформація про найдавнішу збірку прислів’їв в українській фольклористиці, звичайно, не могла залишитися поза увагою видавництва, тож негайно трасформувалася у найпріоритетніший видавничий проект. Тим більше, що з Миколою Мушинкою є вже чималий досвід співпраці.

Іван Панькевич - Іван Югасевич

Іван Панькевич – Іван Югасевич

Пару наступних тижнів відкрили перед ученим (та й видавцями) несподівані колізії, багато відновили з пам’яті, з давніших студій, немало привнесли й нової інформації. І от книга йде до читача. Тривале мовчання не лише Івана Югасевича, але й Івана Панькевича, являється світові потужним, піднесеним промовлянням справжніх синів сивого Підкарпаття, гордих і впертих достойників української науки і культури.

Видання здійснене при активному сприянні доньки Івана Панькевича Марти Дольницької з Праги та Маґди і Миколи Мушинків з Пряшева.

Іван Панькевич. Час мовчати і час промовляти

*

1 коментар до “Панькевич Іван: Час мовчати і час промовляти”

  1. Сповіщення: У «Ґражді» відновив роботу Науково-мистецький клуб ім. Василя Довговича | «Ґражда»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.