Перейти до вмісту

Степан Пап. Князь Лаборець. Народна драма-опера

Степан Пап. Князь Лаборець

У доробку о. Степана Папа є машинопис «Драми Закарпаття». Це серія з шести драм з історії Закарпаття, подана в хронологічному порядку:

«Драма білих хорватів» – боротьба за землю і життя від найдавніших часів заселення історичного Закарпаття, періоду «переселення народів», походу гунів, поневолення аварами, боротьба за визволення, прийняття християнства і назви «Русь»;

«Князь Лаборець» – подає події переходу мадярів через Закарпаття й боротьбу закарпатських українців під веденням князя Лаборця в обороні своєї землі. Вступне слово до цієї драми доводить новими знайденими історично-археологічними доказами первобутність українців на історичному Закарпатті і їх боротьбу проти мадярської орди;

«Драма боротьби проти закріпачення» – історія кількастолітнього поневолення й боротьби;

«Драма боротьби за віру предків» – боротьба за віру була й боротьбою за національне існування, бо віра й національність у закарпатських українців протягом історії були одним цілим;

«Драма життя Олександра Духновича» – подає період першої половин 19-го століття, боротьбу проти мадяризації українців Закарпаття;

«Драма опору відсуджених на смерть» – період кінця 19-го і перших 18 років 20-го століття, коли мадяри здійснювали повну ліквідацію національного життя закарпатських українців.

До тепер вийшли друком драма «Князь Лаборець» (1979, США) та «Драма життя Олександра Духновича» (1984, ЧСР). Інші ще чекають на видавця.

Драму «Князь Лаборець» автор написав з метою, щоби Закарпаття мало свою оперу. «Масові сцени цієї драми як опери з кульмінаціями дій в руках доброго композитора дали б нам і змістовно, і музично одну з передових українських опер» – вважав о. Степан Пап.

Публікується за виданням: Степан Пап. Князь Лаборець. Народна драма-опера. Лібрето. – The providence Association of ukrainian catolіcs America: Філадельфія, Пенсільванія, 1979. – 56 с.

Пап Степан. Князь Лаборець: Народна драма-опера. Лібрето / Передмова Степана Папа; Літературно-краєзнавча серія пам?яті Олекси Мишанича «Люби своє». – Ужгород: Історичний клуб «Красне Поле» – «Ґражда», – 88 с.

Ціна: 50 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.