Перейти до вмісту

Марфинець Н. В. Отчий край: навчальний посібник з літературного краєзнавства

МарфинецьПеред тобою, читачу, книга, яка розкаже тобі про рідний край, його історію, самобутність, давні звичаї і традиції, допоможе ознайомитися із творчістю закарпатських письменників.

Читаючи твори рідної літератури, по-новому глянеш ти на отчу землю, будеш любити її ще сильніше. У твоїй душі проросте зернятко гордості за чарівний, дивний край, який називається Закарпаттям. Адже ця маленька земля, де проживають трудолюбиві, гостинні, мудрі люди, подарувала Україні багато славних синів і дочок. Твій обов’язок – знати про них.

Пройде небагато часу, ти станеш дорослим і будеш розказувати вірші, казки, легенди, прочитані у цьому посібнику, своїм дітям і онукам. А вони передаватимуть духовний скарб Срібної Землі прийдешнім поколінням…

Хіба ж є у світі щось наймиліше і найсвятіше за рідну землю? Ту, яка народила тебе, напувала чистою гірською джерельною водою, та, де ти босоніж робив перші кроки і вперше побачив небесну блакить? Хіба можна забути мамині співанки, батькові казки, перекази і легенди, почуті з уст дідуся і бабусі? Хіба можна забути ту стежинку, яка вперше повела тебе до Божого храму?

Читай і насолоджуйся творами літератури рідного краю. “Отчий край” познайомить тебе із фольклорними й оригінальними творами письменників, які народились, жили і працювали на Закарпатті. Насамперед, це твори Олександра Духновича, Василя Ґренджі-Донського, Юлія Боршоша-Кум’ятського, Марійки Підгірянки, Марусі Тисянської, Зореслава, Степана Жупанина, Івана Чендея, Петра Скунця та інших.

У посібнику є чимало завдань, які спонукатимуть тебе до роздумів, дискусій. Рубрики “Запитання й завдання”, “Будь уважним до слова”, “Чи знаєш ти, що…”, “Чи знаєш ти рідний край?”, “Літературно-мистецькі паралелі” – це маячки, які освітлюватимуть тобі дорогу у прекрасному безмежному океані, який називається – РІДНИЙ КРАЙ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.