Перейти до вмісту

Політика США у Східній Азії в 30-70-х роках ХІХ століття

Олександр Набока

Олександр НабокаЩойно у видавництві «Ґражда» побачила світ монографія кандидата історичних наук, доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, спеціаліста з історії Китаю, історії міжнародних відносин у Східній Азії Олександра Набоки «Політика США у Східній Азії в 30-70-х роках ХІХ століття».

Головними структуроутворюючими принципами сучасних міжнародних відносин є визнання права націй на самовизначення та непорушність кордонів, встановлених після завершення Другої світової війни (1939-1945). Військове вирішення конфліктів з другої половини ХХ ст. вважається неприпустимою та злочинною практикою, яка викликає засудження світового співтовариства. Натомість, загальноприйнятим та найефективнішим способом розв?язування суперечок в рамках глобальної та регіональних систем міжнародних відносин визнано пошук компромісу шляхом переговорів.

Слід зазначити, що глобальний порядок, сформований після закінчення «холодної війни», сьогодні переживає кризу, перші прояви якої відчуває на собі Україна. Конфлікт на Донбасі 2014-2016 рр. багато в чому зумовлений тим, що одна з провідних держав світу – Росія – вважає, що нав?язаний США підхід до вирішення світових проблем не дає їй змоги повною мірою реалізовувати свої інтереси на глобальній арені.

Подібне невдоволення лунає і в інших країнах світу, де американські принципи світоустрою часто сприймаються як диктат та бажання нав?язати власну систему цінностей.

Олександр Набока

Олександр Набока

Критика світової політики США багато в чому зумовлена тим, що первісно вищезгаданий підхід до розв?язання глобальних проблем формувався, в тому числі, і як інструмент поширення геополітичного впливу, оскільки його реалізація надавала Вашингтону конкурентні переваги у боротьбі за ринки збуту в різних регіонах, що, в свою чергу, дозволяло досягти і політичного домінування.

У монографії Олександра Набоки роглядається процес становлення та реалізації східноазійської політики США в 30-70-х рр. ХІХ ст. Особлива увага автора зосереджена на дослідженні стосунків Сполучених Штатів з такими ключовими державами Східної Азії, як Цинська імперія, Японія, а також з королівством Лю-Чу, тайванськими племенами, західними колоністами осторовів архіпелагу Бонін та корейською державою Чосон.

У роботі використано широка джерельна база, а також праці провідних вітчизняних та зарубіжних вчених. Книга може бути корисною для науковців, студентів, а також всіх, хто цікавиться історією міжнародних відносин у східноазійському регіоні.

Позначки:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.