Перейти до вмісту

М. Мушинка. Лицар волі: Життя і політично-громадська діяльність Степана Клочурака

Мушинка М. І. Лицар Волі: Життя і політично-громадська діяльність Степана Клочурака. – Видання друге, змінене і доповнене. – Ужгород: Ґражда, 2011. – 440 с.: іл.

У книжці відтворено сторінки життя і діяльності громадського і політичного діяча Закарпатської України Степана Степановича Клочурака (1895-1980). Він був ініціатором антиугорського повстання на Закарпатській Гуцульщині, засновником і президентом Гуцульської Республіки в Ясіні (1919), командиром закарпатської сотні УГА в боротьбі з більшовиками та денікінцями. У міжвоєнний період був співорганізатором “Просвіти”, торговельних, економічних, молодіжних, військових та педагогічних спілок на Закарпатті, керівником українських фракцій Соціал-демократичної й Аграрної партій та головним редактором їх друкованих органів: “Народ”, “Вперед” та “Земля і Воля”.

В автономному уряді Карпатської України займав посаду політичного секретаря Прем’єра А. Волошина, пізніше – міністра господарства та народної оборони. Після розгрому Карпатської України очолював ліквідаційну канцелярію уряду Карпатської України в Празі та займався підприємництвом. У травні 1945 р. заарештований органами “СМЕРШу”. Після дванадцятьох років і чотирьох місяців повернувся із таборів Воркути до сім’ї у Прагу. Першу книжку його спогадів “До волі” (що охоплює події до 1920 р.) було видано 1978 р. у США (перевидано 2009 р. в Ужгороді коштом Г. Москаля). Рукописи наступних двох книжок, разом з іншими матеріалами, у другій половині 70-х років конфіскували органи чехо-словацької та радянської безпеки. Помер у Празі, навідавши перед смертю рідну Гуцульщину.

Друге видання доповнене новими архівними матеріалами, почерпнутими, головним чином, із московської судової справи над Ст. Клочураком та його спільниками (1945).

[stextbox id=”info”]Книга проілюстрована фоторепродукціями переважно з архіву автора. Частина фотоматеріалів – із приватного музею історії Гуцульщини Едуарда Зелінського в готельному комплексі “Скіфське полювання” в смт. Ясіня (у книзі позначені зірочкою).[/stextbox]

Видання здійснене на замовлення та коштом Рахівської районної ради (голова М. М. Беркела)

© Микола Мушинка, 2011
© Інга Супрунюк, художнє оформлення, 2011
© Видавництво “Ґражда”, 2011

Мушинка М. Лицар Волі: Степан Клочурак

1 коментар до “М. Мушинка. Лицар волі: Життя і політично-громадська діяльність Степана Клочурака”

  1. Сповіщення: Микола Мушинка: Лицар Волі – Степан Клочурак | Карпатська Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.