Перейти до вмісту

Петро Світлик. Небесна студня

Світлик П. М. Небесна студня: Закарпатські народні перекази, легенди, вірування, звичаї, традиції, побут /Упорядкування та підготовка текстів Наталії Ребрик. – Серія: Блукаючі вогні віртуального світу. – Книга 2. – Ужгород: Ґражда, 2008. – 144 с.+16 с. іл.

Перша половина ХХ століття виховала цілу плеяду вчених та письменників, композиторів, просто «чорноробів українського письменства», що поклали на олтар Вітчизни знання і талант. Серед них почесне місце посідає видатний закарпатський народний вчитель, фольклорист, етнограф, самодіяльний композитор Петро Михайлович Світлик.

Особливе місце у його спадщині займають записані ним особисто та у співпраці із Семеном Петрашком історичні перекази,  легенди, народні оповідання. Глибоке знання справи і науковий підхід продемонстрував Петро Світлик і при опрацюванні етнографічних матеріалів. Стабільним і послідовним був його інтерес до «народної філософії». Доробок автора на сьогодні залишається найповнішим зібранням народознавчих матеріалів з Боржавської долини.

Підготовлено за виданням «Вибір чехословацьких і підкарпаторуських переказів» (Прага, 1937 р., розділ «Підкарпаторуські перекази», запис Петра Світлика і Семена Петрашка), а також за публікаціями Петра Світлика в часописах «Підкарпатська Русь» та «Наш рідний край» в 30-х роках ХХ століття.

Видання проілюстроване репродукціями настін-них дидактичних малюнків (30-ті рр.) Йосипа Бокшая з фондів відділу історії чеського шкільництва музею Коменського в Пшерові (директор Франтішек Гібл) та окремих картин художника.

Ціна: 20 грн.

[quickshop product=”Небесна студня”]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.