Перейти до вмісту

Филонович В. З. Березневі дні Карпатської України

Филонович В. З. Березневі дні Карпатської України / Підготовка тексту, передмова та примітки Олександра Пагірі. – Ужгород: Ґражда, 2009. – 96 с.

Спогади полковника армії УНР В. Филоновича «Березневі дні Карпатської України» є унікальним джерелом вивчення історії Карпатської України.

Праця містить важливий фактичний матеріал для висвітлення проблем військового будівництва та українського державотворення на Закарпатті в 1938-1939 роках. Особливу увагу автор присвятив аналізу проблеми обороноздатності Карпатської України перед наступом регулярної угорської армії та характеристиці діяльності Організації Народної Оборони «Карпатська Січ» (ОНОКС).

Будучи професійним військовим, підполковник В. Филонович дає критичну оцінку стану військової готовності Карпатської Січі до відбиття угорського вторгнення. Основну провину за це автор покладає на керівництво Карпатської Січі, звинувачуючи його у непрофесіоналізмі, аматорстві та безвідповідальності за долю країни та життя людей.

Текст публікується із збереженням мовних, лексичних та стилістичних особливостей праці. Виправлені орфографічні та граматичні помилки.

Публікується за: Statni ustredni archiv v Praze. – Karton U14. – Inv. 71. – L.1-40. Чернетка. Машинопис. (Фотокопія зберігається у Львові в архіві Центру досліджень визвольного руху).

Ціна:  40 грн.

З цієї серії: Єфремов С. Ф. Бої 14-15 березня 1939 року на Карпатській Україні

Филонович-Березневі-дні-Карпатської-України

[quickshop product=”Филонович. Березневі дні”]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.