Перейти до вмісту

Микола Мушинка: Ужгородському видавництву “Гражда” – 25 років

Михайло Сирохман, Микола Мушинка, Наталія Ребрик

Згідно з Історико-енографічним нарисом “Етнографія ЗакарпаттяМихайла Тиводара – “Ґражда (гуцульська ґражда) це – замкнутий двір – комплекс житлових і господарських споруд, огородженим довкола високою зрубною стіною, яке заповнювала проміжки між спорудами”. Сьогодні споруду такого характеру знайдемо хіба що у музеях просто неба.

Зате загально відомим є ужгородське видавництво “Ґражда”, яке цього року відзначає чверть століття свого існування. Його незмінним директором є Іван Ребрик, а найближчими співробітниками – його дружина Наталка та син Андрій.

За 25 років “Ґражда” видала понад тисячу видань, присвячених насамперед закарпатській проблематиці. Дивуєшся, як оця “трійця” з невеличкою кількістю співпрацівників (та ще у сучасних складних економічних умовах) здібна випускати отаку могутню продукцію. Оскільки діяльність “Ґражди” тісно пов?язана з нашою Пряшівщиною та літературою русинів колишньої Югославії (яких видавництво вважає складовою частиною Закарпаття), спробуємо його ближче представити нашим читачам.

Між іншим, саме “Ґражді” належать перші в Україні видання творів Василя Довговича, Тиводара Легоцького, Августина Волошина, Юліана Химинця, Вікентія Шандора, Степана-Севастіяна Сабола-Зореслава, Івана Ірлявського, Ірини Невицької, Юрія Станинця і т. д. Переважна більшість цих імен пов?язана і з територією колишньої “Угорської Русі”, пізніше ? Чехословаччиною.

У доробку видавництва є десятки поважних наукових видань з історії, політології, етнографії, літературознавства, медицини. “Ґражда” відкрила для читача десятки нових імен в художній літературі: Петро Мідянка, Василь Горват, Сергій Степа, Мар’яна Бонь-Якубишин, Ольга Тимофієва, Лідія Повх (Ходанич), Наталка Довганич, Олесь Белей… Твори кількох з них саме завдяки “Ґражді” потрапили і на сторінки “Дуклі” та преси русинів Сербії і Хорватії.

У 2007 році спільно з Інститутом україністики ім. М. Мольнара Ужгородського національного університету “Ґражда” ініціювала серію видань “Ucrainica: ad fontes”, у якій вже побачили світ твори Д. Дорошенка, Є. Маланюка, Г. Костельника, А. Живтока та інших всеукраїнських письменників.

Гордістю видавництва є науково-мистецький часопис “Екзиль“, що відновив систематичний вихід у світ і представляє провідних науковців та митців сучасності. В останні роки на його сторінках побачили світ ґрунтовні праці українознавчого наповнення в різних жанрах: С. Папа, С. Клочурака, І. Долгоша, В. Задорожного, Ю. Балеги, В. Грабовського, В. Кришеника, Н. Ребрик, І. Гориня, О. Тиховської, І. Ребрика, М. Мушинки і т. д.

Михайло Сирохман, Микола Мушинка, Наталія Ребрик

Михайло Сирохман, Микола Мушинка, Наталія Ребрик

Окремо слід зупинитися на серії видань з проблематики української міждержавної суміжності, в якій уже побачили світ два випуски “Віднайдення Пряшівської Русі-України” й на стадії підготовки ? “Віднайдення Угорської Русі-України”. Це видання уводять закарпатську вузько регіональну культуру у всеукраїнський контекст.

Щиро вітаємо братське видавництво “Ґражда” з його ювілеєм і бажаємо йому ще багато-багато нових видань, які, віримо, стануть збагаченням і культури русинів-українців Словаччини та інших регіонів, де живуть наші земляки, а теж всеукраїнської культури.

15. 09. 2018

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.